Руският съдия Владислав Безбородов ще ръководи мача между Лудогорец и Брага

...
Руският съдия Владислав Безбородов ще ръководи мача между Лудогорец и Брага
Коментари Харесай

Да загубиш майка и сестра: Трагичната история на голмайстора, наказвал ЦСКА

Руският арбитър Владислав Безбородов ще управлява мача между Лудогорец и Брага в четвъртък в групите на Лига Европа. Срещата е на 2 ноември от 20:00 часа в Разград. Проверка на БЛИЦ откри много любопитна детайлност, която евентуално е убягнала на почитателите при появяването на името Безбородов измежду съдиите. Едва ли руснакът приказва нещо на необятния кръг общност.

Само че той, въпреки и косвено, е обвързван с българския футбол и в частност с ЦСКА. Безбородов е някогашен футболист. В кариерата си е играл и за... беларуския Шахтьор (Солигорск). А тъкмо с този тим ЦСКА премери сили през есента на 2001 година в шампионата за Купата на УЕФА. В първия мач „ алените “ надвиха като посетители с 2:1, а Безбородов игра цялостен мач. Реваншът на „ Българска войска “ се оказва юбилеен мач №150 за ЦСКА в евротурнирите. Домакините още веднъж победиха, този път с 3:1, и с лекост отстраниха отбора от Солигорск. Владимир Манчев вкара в 33-ата минута, а по-късно направи 2:0 в 66-ата. Стефан Джилио оформи класическото 3:0 в 67-ата минута, а актуалният арбитър и тогавашен нападател на Шахтьор (Солигорск) Владислав Безбородов означи почетното попадение за гостите в 89-ата минута.

 Безбородов е роден на 15 януари 1973 година в някогашния Ленинград, в този момент Санкт Петербург. Като футболист минава през тимовете на Зенит (Санкт Петербург), Динамо (Санкт Петербург), в университета Ричмънд (щата Вирджиния, САЩ), Вентспилс, за който изиграва 48 мача и отбелязва 27 гола, Динамо Минск, Шахтьор (Солигорск) и Торпедо-СКА. 

" Баща ми ме възпламени по футбола. Той имаше добра кариера, която обаче се наложи да приключи поради травма. След това стана арбитър. През 80-те години няколко пъти бе избиран в Топ 10 на най-хубавите рефери. И по този начин аз бях откърмен с футбол и съдийство от дребен ", спомня си Безбородов. " Що се отнася до съдийството?! Баща ми един път ми сподели - един ден, когато станеш арбитър, самичък ще схванеш доста неща. Тогава ти би трябвало да отсъждаш това, на което преди си се противял като футболист ", добавя актуалният съдия.

" През есента на 1990 година американците започнаха да търсят положителни спортисти за своите университети. Наричаше се замяна на опит. В проектите на Съединени американски щати бяха да поканят при тях тенисисти, баскетболисти, волейболисти, футоблисти и други. Аз бях първокурсник и играех за Зенит. Един ден ми споделиха да бъда подготвен, че мога да отпътува за Америка. Поради какви аргументи са избрали тъкмо мен, а и футболист - спорт, който по това време не беше толкоз известен в Съединени американски щати, в никакъв случай по този начин и не разбрах. Не мислих дълго, а и татко ми беше твърдо " за " - отиди, такава опция не се пропуща. "

" Животът ни в Америка се оказа огромно премеждие. Интересът на американците към руснаците беше голям, всички ни гледаха под лупа. Оказа се, че американците са огромни клюкари. Всички бяха извънредно любопитни, питаха - кои са тези руснаци. Живеехме под голяма лупа. Ако някой отиде някъде, наеме кола или си купи нещо - незабавно се знаеше ", споделя Безбородов.

За разлика от футболната кариера, която е повече от прилична, Безбородов изживява персонална фамилна драма. Още ненавършил 16 години майка му умира през 1989 година. Баща му Юрий Безбородов остава да се грижи за него и сестра му Марина. Безбородов – старши също е някогашен футболист и някогашен арбитър, а по-късно заема пост в контролно-дисциплинарния комитет на федерацията в Санкт Петербург.

 През 2011 година в фамилията на Безбородов се случва още една покруса. В автомобилна злополука умира сестрата на Владислав – Марина (на фотографията вдясно), която е брачна половинка на вратаря Вячеслав Малафеев. Марина Малафеева не се справила с ръководството на своето Бентли, което минало през рекламен билборд и се врязало в крайпътно дърво. Марина умира на място, а съгласно тогавашните информации другият пътник е бил солистът на група “М-16 ” Дмитрий Рибаков. Двамата се прибирали от празненство, на което мъжете пийнали и по тази причина Марина седнала зад кормилото. Вратарят Малафеев, който е и национал на Русия, по това време към този момент бил на лагер със Зенит в хотел в Санкт Петербург.

Безбородов управлява дуела на националния ни тим през октомври 2012 година с Чехия. Тогава в международна подготовка двата тима завършиха 0:0 в Прага. А през декември 2013 година руснакът е основен арбитър на дуела Динамо Загреб – Лудогорец в групите на Лига Европа. Под негово управление българският клуб завоюва с 2:1. Тази победа донесе няколко върха на Лудогорец. Разградчани станаха тогава първият български тим с 4 победи като посетител в евротурнирите, подобрявайки достижение на ЦСКА. Лудогорец усъвършенства върха на Левски за най-вече победи в един сезон в Европа (7).
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР